23 жовт. 2017 р.

Ріверс Франсін. Книжник

Ріверс Франсін. Книжник
(за книжкою: Франсин Риверс. Книжник. – Москва: СЕХ/РХО, 2010. – 113 с.)

Продовжую знайомити вас з християнськими історичними романами Франсін Ріверс, в основу яких покладено життя тих чи інших на перший погляд незначних біблійних героїв. Минулого разу, коли розглядали роман «Воїн», написав, що використовуються історії Старого Завіту, але сьогоднішня книжка показала мою помилку. Адже головним героєм цієї розповіді є Сила – супутник апостолів Петра і Павла у їх місіонерських подорожах. Використовуючи допустимі для художньої літератури припущення, Франсін Ріверс об’єднала в історії Сили трьох осіб: безіменного юнака, якому Христос пообіцяв вічне життя в обмін на відмову від багатства, неназваного супутника Клеопи, з якими мандрував у Еммаус Христос після свого воскресіння та власне Силу.
Оскільки більшість описаного в книжці стосується новозавітних подій, постійно ловиш себе на відчутті, що ти це все знав, але дивився якось здалеку і ззовні. А талант Франсін Ріверс дає змогу зазирнути ніби всередину дійства, відбуваючи майже реальну близькість. Тому роман прочитав на одному подиху (з перервою на підвечірок вклався у п’ять годин). Як і з минулою книжкою, відразу ж по прочитанню взявся гортати Біблію, відшуковуючи описані події та згаданих осіб. Сподіваюся, вам роман сподобається не менше, ніж мені. І у вас теж з’явиться ще одна нагода почитати Біблію. Можете зробити це навіть прямо зараз, не витрачаючи часу на виписки, які я підготував для вас цього разу:
  • Не наша справа - сумніватися в Божому промислі. Наша справа - його виконувати.
  • Не смерті боюся, а вмирати.
  • Бог благословив мене достатком, щоб я мав змогу благословляти інших.
  • Неможливо ненавидіти людину, коли про неї молишся.
  • Суворе життя так переорала їх, що ґрунт готовий прийняти насіння.
  • Людей швидше зацікавлять небеса і ангели, ніж рішення перебувати з Христом в цьому житті.
  • Питання не в тому, чи вступати в шлюб чоловікові і жінці, а в тому, як їм поводитися у шлюбі.
  • Прийняти дар Христовий означає визнати, що все, на чому ми будували своє життя до цих пір, не має жодної цінності. Віддатися силі, більшій, ніж наше «я».
  • Необхідно крокувати вперед з вірою, а не сидіти в тіні і чекати, поки вона збільшиться.
  • Відзначався в промовах логікою римлянина і поетичністю елліна.
  • Не сумнівайся, Тимофій. І не намагайся все робити сам. Довірся Христу, нехай Він покаже тобі правильний шлях. І тоді йди по ньому!
  • У Бога завжди свої плани.
  • Кожен день - це боротьба за віру.
  • Вірити - ось що найважче, коли весь світ повстає проти тебе.
  • Не в природі деяких людей просто дати Богу робити Свою справу.
  • Всі ми звичайні люди, що служать незвичайному Богу.
  • Щоб жити, треба померти - відмовитися жити власним життям, принести його до ніг Христа.
  • Не просіть позбавити, просіть сили перенести.
  • У випробуваннях не втрачайте тверезості розуму. Слідкуйте за собою.
  • Іноді слідувати - значить залишатися, де ти є.
  • Святилище вже не в Єрусалимському Храмі – Господь мешкає в серці кожного, хто визнає Його своїм Господом і Спасителем.
  • Наше багатство свідчило, що Бог благоволить до нас.
  • Гроші були для мене богом. Поклоніння Господу перетворилося всього лише в ритуал, необхідний, щоб зберегти їх.
  • Коли витрачаєш стільки часу, озираючись назад, нелегко зрозуміти, що попереду.
  • Ти питав Бога, що Він від тебе хоче, чи просив Його погодитися з рішенням, яке ти вже прийняв сам?
  • Господь не дасть нам більше, ніж ми здатні понести, а попереду нас чекають Небеса.
  • Намагання неодмінно довести свою думку - це далеко не кращий спосіб отримувати друзів.
  • Християни в шлюбі є унікальним свідченням для світу, - не менше, а іноді і більш потужним, ніж самотній служитель.
  • Якщо ми покликані до єдності і по любові пізнаватимуть нас, то де знайти кращий майданчик для цього, ніж в шлюбі?
PS. Щоб не «заковтнути» усі книжки цієї серії поспіхом, вирішив зробити перерву і почитати щось інше. Подробиці – у наступній публікації.

Немає коментарів:

Дописати коментар