26 трав. 2013 р.

Феофан Затворник. Що таке духовне життя і як на нього налаштуватися (ч.2)

Феофан Затворник. Что есть духовная жизнь и как на нее настроиться
Продовжуємо наше знайомство з одним з найвідоміших творів Феофана Затворника (Что есть духовная жизнь и как на нее настроиться. - М.: Сестричество во имя преподобномученицы великой княгини Елизаветы, 2001. - 338 с). Автор продовжує (початок дивися тут) пояснювати адресату основи духовного життя і його відмінності від життя світського. Особливий акцент робиться на розрізнення понять духа, душі і тіла, необхідність підпорядкування останніх духові, а через нього – Богові. Підтримуючи бажання адресата присвятити себе чернечому життю, автор навчає поступово поривати зв’язки з турботами цього життя і починати налаштовуватися на духовний лад. Як саме – читайте у сьогоднішніх виписках:
  • Дух є душа нашої душі людської.
  • Смиренна душа завжди світла. Затьмарення душі починається, коли вона стане багато про себе думати, бо це справа темних сил.
  • У всякому випадку і при всякій зустрічі треба робити те, що хоче Бог, щоб ми зробили.
  • Треба віру поєднувати зі справами і справи з вірою.
  • Господь цінність справ наших визначати не їх широтою і величністю, а нашим внутрішнім настроєм при їх здійсненні, при цьому оточивши нас безліччю випадків до виконання справ по волі Його, так що, якщо слухаємо себе, можемо щохвилини робити богоугодні справи.
  • Вся біда від занадто широких світоглядів.
  • Бог, який перебуває в людині, дає духу його силу панувати над душею і тілом, а далі і над усім, що поза ним.
  • Коли влада духу обірвалася, потреби душі і тіла розбрелися в різні боки і в наших бажаннях сталося сум'яття.
  • Душевні ревнощі у кращих своїх проявах, збайдужілі до духовного і відбивають всяку охоту займатися тим, що задовольняє ревнощі духовні.
  • Духовні ревнощі не відкидають душевних (науковості, художності, житейскости, громадянськості), а тільки впорядковує їх.
  • Хорошими бути ми не проти, але попрацювати заради того - руки опускаються.
  • Тримаєте в пам'яті, що християнин не простий, а складений з єства і благодаті.
  • Треба бути пломеніючою до Бога і всього божественного та холодною до всього світського і мирському.
  • То пам'ятають, до чого душа пригорнеться.
  • Щоб бажання збулося, треба піднести його в неодмінний намір або рішучість, треба, щоб душа так собі сказала: що б то не стало, дістану таку-то річ або зроблю таку-то справу.
  • Коли рішучість дозріла і все придумано до здійснення, залишається ще щонайпотрібніший акт, у якому вся сила, - почати робити.
  • Даремно думають, ніби пам'ять смертна отруює життя.
  • Засіб проти блукання думок - увага розуму [трезвіння], увага до того, що Господь перед нами і ми перед Ним.
  • Не можна все духовним займатися, треба якесь некопітке рукоділля мати.
  • Усякого роду обмеження доречні в ці дні [посту].
  • Хто придумує собі вибачення, від того не чекай каяття; а у кого немає каяття, той не візьметься і за самовиправлення.
  • Записуйте свої огріхи, як тільки будете впізнавати їх, і тут же приписуйте, як виправитися плануєте.
  • Прості справи можуть бути не блискучі і недосконалі, але в них свідомо не допущено нічого, що б ображало Бога і не було Йому вгодне.
  • Закон загальний такий: усе, що робиш, роби згідно з волею Божою і на догоду Богу, на славу пресвятого імені Його.
  • Життєва перебудова повинна торкнутися і зовнішніх порядків, але не стільки в їх формі, скільки в дусі, з яким це робити треба. Якщо так, то зовнішнє залишиться ніби те ж, за малими винятками, але дух буде у всьому зовсім інший.
  • Всі покладайте надію на Господа, - і допомога Його завжди буде з Вами.
  • Мужнє стояння проти ворога [диявола] заслуговує вінці трудівникам, а він не хоче доставляти їх [тому негайно сам відступає].
  • Просіть у Господа однієї милості: зміцнити Вас на всяке добро на догоджання Йому.
  • Візьміться завзято і продовжуйте не зупиняючись - і скоро досягнете бажаного.
  • Нічого не робіть, що забороняє совість, і нічого не відкидайте, що вона велить робити, чи велике чи мале.
  • Раптом не прийде успіх, треба чекати, працюючи, проте ж, невтомно.
  • Молитва для самоспостереження - барометр духовний.
  • У всякій справі успіх залежить від постійності праці.
  • Внутрішнє упорядкування й успіх у молитві йдуть разом.
  • Життя в світі тим і погане, що занадто багато набиває в душу речей, осіб і справ, спогад про які потім каламутить душу.
  • Свою кровну потребу висловлюйте Господа дитячим словом і з дитячим довір'ям.
  • Впевненість в Бозі – корінь духовного життя.
  • Не то значить молитва, щоб прочитати тільки молитви, але те, щоб відтворити в собі зміст їх і так їх вимовляти, ніби вони йшли від нашого розуму і з нашого серця.
PS. Закінчення читайте наступної неділі.

Немає коментарів:

Дописати коментар