16 лют. 2019 р.

Ще дві книжки Франсін Ріверс

Після глибоко наукових досліджень Біблії в книжках Тома Райта (див. тут і тут) вирішив трохи відпочити на художній літературі. Але не пориваючи з християнством і Біблією. Згадав, що наприкінці жовтня минулого року зробив невелику перерву в читанні книжок Франсін Ріверс (встигнувши розглянути лише «Книжника» і «Воїна»). Тоді ж обіцяв повернутися до цієї серії про біблійних персонажів «другого плану». Сьогодні виконую обіцянку.
Франсін Ріверс. Священник

(за книжкою: Риверс Франсин. Священник. – Москва: CER/PXO, 2007. -182 с.)

Це перша книжка з цієї серії. І хоча стосується вона життя одного з найвідоміших другопланових біблійних героїв - Аарона, першого первосвященника і старшого брата Мойсея, уподобаних цитат не так багато (а точніше - дві):

  • Потерпи. Дай Богу час.

  • Так, ми пішли з Єгипту. Але скоро ми побачимо, чи залишили ми Єгипет.

Задумуючи серію цих книжок, основним своїм завданням Франсін Ріверс бачила спонукання нас до постійного перечитування Біблії. І не лише як художньої літератури. Для цього наприкінці кожної з книжок розміщено невеликі навчальні розділи, що містять власне біблійні тексти, що стали основою для книжки, а також тематичні запитання і заклики до розмірковування над тим, чому нас можуть навчити ці тексти. Розмірковування спокійного і вдумливого. Адже ми вже так часто чули ці історії, що здається, ніби все знаємо.



Побіжно переглядаємо текст у гонитві за кількістю прочитаних сторінок – і втрачаємо якість. Наприклад, у книжці «Священник» читаємо про пісню Маріам: «Це було дивовижне видовище – його літня сестра танцювала і била в бубон!». І тут таки замислюємося над словом «літня». А й насправді – вона ж була старша за Мойсея на кілька років. А з Єгипту євреї вийшли, коли Мойсеєві було за 80 (!). Тобто Маріам було близько 85 (!). І ця «бабуся» (в сучасному уявленні) танцювала і співала хвалу Богові. А ми нарікаємо на вік...
Франсін Ріверс. Царевич

(за книжкою: Риверс Франсин. Сыны ободрения. Царевич. – Москва: СЕХ/РХО, 2005. — 181 с.)

Цитати:

  • Якщо завжди будеш говорити царю правду, у нього буде підстава тобі вірити, навіть якщо твої слова йому не сподобаються.

  • Слухати недостатньо, син мій. Треба слухатися.

  • Бог не залишає людей, синку. Це люди залишають Бога.

  • І кожен день виходив вперед Голіаф, насміхаючись над ізраїльтянами і їх Богом ... Жахливий велетень не просто знущався над царем і його військом – він наносив образу самого Господа – Бога небес і землі! (поширена помилка: насправді в Біблії ніде не говориться, що Голіаф хулив Бога, лише воїнів – прим. Валерія М.)

  • Хто може гідно вести людей, доки сам не навчиться слідувати за Богом?

  • Закон велить мені шанувати батька. І не говорить: шанувати, якщо тільки він гідний пошани.

  • У пустелі ти дізнаєшся, що все в руці Божій.

  • Голос Божий легше розчути в тиші пустелі, ніж в шумі царського двору (саме це було причиною появи у перші віки християнства великої кількості пустельножитних монастирів – прим. Валерія М.).

  • Гордість передує падінню.

Четверту книжку з цієї серії (про життя пророка Амоса) у вільному доступі для скачування знайти не вдалося. Тому на цьому буду закінчувати. Але лише з цією серією. У Франсін Ріверс є ще подібна серія про жінок Біблії, а також кілька романів. Певен, що вони будуть не гіршими за вже прочитані, але є для мене одна суттєва вада – вони російською мовою. Багато читаю російською – зявляються русизми у мові. Тому роблю перерву і почитаємо щось українською. Що саме – дізнаєтеся з наступної публікації.

Немає коментарів:

Дописати коментар