17 вер. 2016 р.

Час купувати акції

Час купувати
Відразу зазначу, що:
  • я не фінансовий аналітик (і тим більше – не експерт з інвестицій);
  • це безкоштовна порада, а у бізнесменів існує усталений вираз, що «безкоштовна порада приносить саме скільки коштів, скільки коштує сама».
А тепер – до справи. Хто періодично заглядає на цей сайт, має пам’ятати мою статтю про депозити гривневі та валютні. На сьогодні згадані там 26 % на гривневий депозит і 13,5 % на валютний здаються далекою мрією. Майже щомісяця банки знижують ставки, і більшість уже не пропонує більше 17 % (далі говоритиму лише про гривні). Зважаючи на те, що неофіційний прогноз інфляції у нашій країні коливається в межах 14-16 %, депозити перетворюються справді в депозити (згідно словника «річ, віддана на зберігання»), тобто про жодну прибутковість не йдеться. Банківські відсотки з’їдаються інфляцією, і ви, як то кажуть «залишаєтеся при своїх». А ціни в цей час ростуть. Тож для примноження своїх коштів депозит стає абсолютно непридатним.
У пошуках інших варіантів почав читати дві книжки: Владимир Савенок «Ваши деньги должны работать. Руководство по разумному инвестированию капитала» та Роберт Кийосаки «Руководство Богатого Папы по инвестированию». Відразу зазначу, що раджу починати з другої, аби зрозумілішою стала перша. Обидві книжки говорять те ж, до чого дійшли ми: депозити – не варіант прибутковості, а швидше спосіб збереження. Краще проінвестувати гроші у якість бізнес проекти, власне здоров’я чи освіту.

У цих же книжках натрапив на ідею пайових інвестиційних фондів (ПІФів) та управляючих компаній (в Україні їх називають КУА – компанії з управління активами). Суть їх проста: аби вам не загинути у потоках фондової інформації та специфічної термінології, ви довіряєте свої кошти компанії-розпоряднику, а вона вкладає їх в обрані вами ресурси (акції, облігації, дорогоцінні метали тощо). У пошуках додаткової інформації зайшов на сайт Investfunds.ua, де зібрана статистика усіх подібних фондів та компаній. Переглядаючи її, згадав ще один вислів бізнесменів «якщо хочеш бути багатим: продавай, коли всі купують і купуй, коли всі продають». Поясню. Взяв для прикладу одну компанію, яка пропонує розміщувати свої інвестиції як в депозити та облігації, так і в акції. Спочатку поглянемо на динаміку росту депозитів:

Зростання вартості депозитів за рік

Думаєш: ого, прибутковість депозитів стрімко росте, це дуже перспективно, треба вкладати кошти саме сюди. Але погляньте на статистику за 5 років:

Динаміка зростання депозитів за 5 років
Активне зростання прибутковості депозитів майже співпало з подорожчанням долара і зниженням купівельної спроможності населення. Банки, аби не втратити клієнтів, що почали активно забирати свої заощадження, були змушені підіймати ставки за депозитами. Зараз ситуація трохи стабілізується (та й черговий кредит МВФ не за горами), тож і депозитні ставки зменшуються. Якщо ви звертали увагу, в більшості закордонних книжок, присвячених фінансам (наприклад, Бодо Шефера) чудовим вкладенням своїх коштів вважається депозит зі ставкою 7 %. Думаю, поступово і ми до цього прийдемо, тож у довгостроковій перспективі депозити як спосіб накопичення грошей слід відкинути (подивіться на другому графіку рівень кривої до кінця 2013 року).

Тепер поглянемо на акції:

Зростання ціни акцій за рік

На перший погляд – абсолютно безперспективно: невеличкі коливання переважно на одному рівні. Але візьмемо статистику за останні вісім років – і ситуація кардинально змінюється:

Зміна ціни акцій за вісім років
Акції – в повній… ямі. І їхній спад дивовижним чином (?) співпав зі зростанням депозитних ставок і фінансовою кризою. Хоч я і не Нострадамус, але думаю, що найближчим часом почнеться ріст. Навіть якщо ціна акцій повернеться до рівня 2010 року лише за 5 років, все одно прибутковість акцій становитиме близько 350 %. А це – 70 % (!) річних. Навіть якщо криза триватиме довше, і ця цифра знизиться удвічі – все одно це 35 %. Навіть якщо я помилився у розрахунках і вона буде ще удвічі нижчою – це все ще 17 %, тобто на рівні теперішньої депозитної ставки. Але ж вона, як ми з’ясували раніше, буде знижуватися.

Тож робіть висновки. Але пам’ятайте три речі: дві, про які я говорив на початку статті та найголовнішу третю: акції – це довготермінова інвестиція. Ви повинні розраховувати, що забудете про ці гроші мінімум на 5 років. Зважаючи на те, що більшість компаній дозволяють вступати на ринок лише з однією тисячею гривень (1 000 грн) – чому б не спробувати. А через п’ять років я з вдячністю прийму від кожного, хто прочитав цю статтю і вирішив прислухатися, скромну фінансову подяку. Успіху вам і рішучості жити власним розумом.

Немає коментарів:

Дописати коментар