21 січ. 2016 р.

Кашкаров А. П. Розмови з сином

Кашкаров. Разговоры с сыном: пособие для неравнодушных отцов
(за книжкою: Андрей Петрович Кашкаров. Разговоры с сыном: пособие для неравнодушных отцов.-  Ростов н/Д.: Феникс, 2014. — 144 с.)

Після невеличкої перерви пропоную продовжити тему виховання, розпочату в минулій публікації книжкою «Виховання сина» подружжя Еліум. Оскільки намагаюся з кожної теми прочитати кілька книжок, то й у цього разу знайшов ще дві книжки на схожу тематику. Автори – чоловіки, та ще й російськомовні, тож сподівався, що поради будуть ближчими до наших реалій.

На сьогоднішній книжці, скажу відверто, «обпікся». По-перше, зміст книжки абсолютно не відповідає назві, оскільки вся книжка – це ніби листи до сина (батько що, має їх синові зачитувати???). По-друге, змісту як такого немає. Автор намагається охопити усі теми, а в результаті виходить «вінегрет»: про поводження з дівчатами і про поведінку в храмі; про магістратуру та аспірантуру і про те,  як правильно пити, аби не сп’яніти, як позбутися похмілля й алкогольного запаху. Про пеленгування сотових телефонів і заповіді довголіття. Про захист від шахраїв і тероризму. Про підроблений бензин і дешеві речі.
Значна частина книжки присвячена особливостям співжиття в російському селі (яке щастя, що наші села не такі!). А ще ми дізнаємося, що автор пише і на теми сучасних дачних комунікацій (книжку з такою назвою він ненав’язливо прорекламував). Наприкінці книжки – кілька сучасних казок (наприклад, про Бабку-Ежку, яка розмовляла з гвинтокрилом, доки не зустріла Чахлика Невмирущого й не надбала від нього маленьких бабок і чахлинят). У додатках – як власноруч зробити акваріум та список рекомендованої літератури з Конфуцієм, Ларошфуко, Монтенем та Ніцше (для батька чи для сина?).

Та головне в книжці – фінальний акорд: «будь конкурентоспроможним фахівцем у своїй галузі та їдь із Росії». От вам і небайдужий батько. Що тут ще додати? Хіба що кілька цитат (більшість з яких автор перейняв у інших письменників):
  • Головний принцип педагогіки – власний приклад.
  • «Ні багатства, ні надлишок розкоші не можуть змусити наших ворогів любити чи поважати нас. Це зробить тільки страх перед нашою зброєю». Вегецій.
  • У всякої помилки є свій плюс: і в падінні можна насолодитися польотом.
  • Шлях до серця дівчинки лежить через чесність, вірність і увагу.
  • «Письменникові, перш ніж взятися за перо, треба бути гарним читачем». Євген Євтушенко.
  • «Гарне життя – це процес, а не стан буття. Це напрям, а не мета». Карл Роджерс.
  • «Немає нічого стимулюючого, ніж коли все йде не так, як треба». Шерлок Холмс.
  • За даними Gartner Group (2012) у світі накопичені знання подвоювалися: кожні 150 років у 19 ст.; кожні 25 років наприкінці 20 ст.; кожні 5 років на початку 21 ст.; кожен рік до 2010 р.; кожні 72 дні до 2020 р.
  • Висновок Дмитра Менделєєва: сільське господарство – єдине, яке дає прибуток (до подібного висновку дійшов і наш вчений Микола Руденко, аналізуючи, до речі, «Капітал» Маркса – прим. моя).
  • Якщо замінити слово «проблема» на слово «пригода», то жити стає набагато цікавіше.
  • «Нам подобаються люди, які сміливо говорять нам, що думають, за умови, що вони думають так само, як ми». Марк Твен.

2 коментарі:

  1. Для загального розвитку прочитаю її.

    ВідповістиВидалити
  2. Не впевнений, що знайдеш там щось корисне, але воля твоя... А ще краще - дочекайся огляду і третьої книжки (планую зробити наступного тижня), а тоді вже й вирішуй, що з них читати.

    ВідповістиВидалити