15 січ. 2016 р.

Як я робив цитати для Фейсбуку

Цитата Роберта Кійосакі: "Найпоширеніша форма ліні - лінь, що прикривається надзвичайною зайнятістю"

Пишучи свою новорічну публікацію, я трохи покривив душею, коли висміював схильність більшості людей загадувати на початок року якісь зміни. Адже й сам я не уник цього. Хто слідкує за сторінкою цього сайту у Фейсбуці (https://www.facebook.com/Скарбниця-266909300135044/?ref=hl) напевне, вже зрозумів, про що йдеться: з початку року я вирішив викладати найцікавіші цитати у вигляді невеличких картинок. У соціальних мережах вони досить популярні, розміщувати ж їх прямо на сайті недоцільно, оскільки на індексування пошуковими системами це не вплине, а кількість сторінок буде зростати, що ускладнить користування сайтом. Зробити таку картинку досить просто - цитати в мене вже є в достатній кількості, слід було лише підібрати відповідну рамку та фон і звести все це докупи.

З рамками проблем не виникло - на Піксабеї можна навизбирувати їх на будь-який смак. Аби уникнути одноманітності, вирішив обрати з десяток рамок і використовувати їх почергово.

Перша проблема виникла з кольорами рамок - я хотів, аби вони усі мали приблизно однаковий золотисто-коричневий колір. Але тут несподівано виручив Іrfanview: серед його стандартних ефектів відшукав «Сепію», в результаті чого не лише всі рамки стали приблизно однаковими за кольором, але й тло для тексту теж набуло приємного жовтуватого відтінку старого паперу, тож водночас вирішив дві проблеми (до речі, скористався ще й Ірфановським плагіном Sharpen, який надав рамкам додаткової реалістичності). Паралельно зменшив усі рамки до необхідного для публікацій Фейсбуку розміру - 470*246.

Залишилося внести текст. Оскільки комп'ютер маю не дуже потужний, вирішив пошукати онлайн-програми для оформлення цитат. Їх виявилося досить багато (наприклад, відомі Аткритка, Іnhumour тощо), але більшість з них залишає на створених зображеннях свої логотипи, тож від цього варіанту відразу відмовився. Простіші програми (типу blackquote чи quotescover) не дають можливості змінити стандартне тло чи некоректно працюють з кирилицею. В результати кількаденного  пошуку знайшов ніби ідеальний варіант - сервіс Pikiz (https://app.getpikiz.com/editor): безкоштовний, з великою кількістю налаштувань та підказок, можливістю використовувати для тла як їхні малюнки, так і завантажувати свої.

Використання Pikiz для графічного оформлення цитат
Та й тут зіткнувся з проблемою - після кількох хвилин роботи комп'ютер самовільно почав перезавантажуватися. Спочатку списав це на проблеми з електроенергією (майже весь будинок гріється електрорадіаторами), але й з нетбуком ставалося те ж.

То ж, хоч-не-хоч, мусив шукати комп'ютерні програми. Ідею Фотошопа відкинув відразу - часу на його опанування витратив би більше, ніж реально б працював. А тут до речі пригадалося, що ще з часів моєї лінуксової молодості чув про безкоштовну альтернативу Фотошопу - GIMP. Пять хвилин на ЕХі - й маю портовану одновіконну версію з українським інтерфейсом:

Використання Gimp для графічного оформлення цитат
Отримав навіть більше, ніж очікував: виявляється, малюнок можна видаляти окремо (див. стрілочку № 1), а інший малюнок вставляти на те ж місце (див. стрілочку № 2), не зачіпаючи текстових елементів, тож робота значно спростилася - поробив на усіх рамках написи-копірайти, зберіг як окремі малюнки і потім просто підставляв для кожного нового вислову свою рамку. По завершенні роботи експортую файл в один з поширених графічний форматів (див. стрілочку № 3) - і готово. Перші результати вже можна подивится на Фейсбуці - https://www.facebook.com/Скарбниця-266909300135044/?ref=hl.

Немає коментарів:

Дописати коментар